Back to All Events

BRUGGE Concertgebouw Lecture Performance with Thomas Hertog KOSMOS FESTIVAL

From the Harmony of the Spheres to string theory: 2,500 years of analogies between music and physics

From Pythagoras, to Kepler and Galileo, to Einstein and string theory. From monophonic music to Baroque music to atonality and spectralism. Changing world views seem to go hand in hand with analogous shifts in the composition of music and in thinking about the cosmos. Arne Deforce has been fascinated by the cosmos for years. In Season's Thinker Thomas Hertog, he has found an illustrious sparring partner to join him on a trip through history in word, image and sound.

Van harmonie der sferen tot snaartheorie: 2500 jaar analogieën tussen muziek en natuurwetenschap

Van Pythagoras over Kepler en Galilei tot Einstein en de snaartheorie. Van eenstemmige muziek over barokmuziek tot atonaliteit en spectralisme. Wijzigende wereldbeelden lijken verrassend analoge verschuivingen in zowel het denken over de kosmos als de compositie van muziek in te houden. Arne Deforce is al jarenlang gefascineerd door de kosmos en vindt in Seizoensdenker Thomas Hertog de gereputeerde sparring partner om in woord, beeld en klank een reis door de geschiedenis te maken.

uitvoerders

Thomas Hertog
Arne Deforce
Filip Standaert: regie & coaching

MergingBlackHoles_V2.jpg